пʼятниця, 31 березня 2017 р.

Виховний захід з трудового навчання "Народні ремесла України"


Тема. Народні ремесла України.

Мета: поглибити знання учнів про народні ремесла України;  сприяти розвитку колористичної, зорової і візуальної культури, необхідної для подальшого вивчення народних ремесел України в навчальній та позакласній діяльності; виховувати в учнів стійкий інтерес та любов до народних ремесел.

Обладнання: комп’ютер, зразки  та шаблони виробів, інструмент для різьблення, заготовки з деревини, газетна лоза, ножиці, клей, креслярський інструмент.

Хід виховного заходу

Ведучий.  Добрий день, всім присутнім у залі! Хтось із відомих людей сказав, що коли у календарі нічого немає, а душа прагне свята, то потрібно його придумати і відзначити! Необхідним  компонентом свята є подарунки. А щоб їх створити  потрібно застосувати знання та вміння про народні ремесла.  Наприкінці 19 ст. в українському селі займалися щонайменше 30-ма видами народних ремесел. Про основні з них ви зараз дізнаєтеся.

Перегляд відеоролика

Ведучий.  Сьогодні змагаються дві команди. Ми  побачимо яка з команд  найактивніша, найкмітливіша, найрозумніша. Оцінювати брейн-ринг буде наше почесне журі у складі _______________________________________

Представлення команд.

 1 конкурс « Розминка».  Кожна правильна відповідь – 1 бал.(+2 б хто більше).

1.     Назвіть види конструкційних матеріалів.

2.     Різальний інструмент, який використовують для обробки виробів з деревини.

3.     Перерахуйте матеріали для оздоблення виробів.

4.     Наведіть приклади виробів, оздоблених різьбленням.

5.     Наведіть приклади плетених виробів із лози.



2 конкурс « Художнє конструювання».  Максимальна кількість балів – 5 балів.

На шаблон декоративної дощечки команди повинні наклеїти центральний малюнок та смужковий орнамент із запропонованих елементів геометричного різьблення та трубочки для плетіння з газетної лози.

Конкурс з глядачами (чорна скринька)

3 конкурс «  Таємна скринька».   Правильна відповідь – 3 бали.

 1.Народне мистецтво, яке розвинулось з ремесел як допоміжне. Пізніше виділилось в окреме ремесло. Майстри застосовували методи нанесення художніх візерунків на вироби, які, крім утилітарного призначення, мали й естетичні функції.(різьблення).

2. Унікальне українське мистецтво, пов’язане водночас і з віруванням, і з міфологією, і з обрядами.  Ще не так давно вироби виготовлялися спеціально на продаж, адже умінням  володіли далеко не всі. Символіка оздоблення надзвичайно глибока й водночас проста.

Це неповторне багатство.

        Його треба берегти, як безцінний скарб!

                        Нам слід пишатися ним перед усім світом.

                                                              О.Довженко.  (писанкарство)

3. Унікальне явище традиційної народної культури українців. Вона є водночас об’єктом творчості, реліктом автентичної культури, художнім витвором, національним сувеніром, предметом народної гри, засобом виховання та розвитку дитини. (народна іграшка)

4. Захоплююче і цікаве заняття. Справжні майстри завжди прагнуть зробити що-небудь незвичайне і цікаве. Вам не доведеться їхати в спеціальний магазин і витрачати кошти. Сама природа дарує вам можливість створювати прекрасні речі з «підніжного» матеріалу.(лозоплетіння)

                         

4 конкурс «  Ти мені – я тобі».  Учні за допомогою скриньки задають питання команді-суперниці. Правильна відповідь – 1 бал.

Різьблення

1.     Назвіть елементи геометричного орнаменту.

2.     Які є види різьби по дереву?

3.     Які народні промисли найбільш розвинені на Сумщині?

4.     В якому і до якого  віку можна займатися різьбленням?

Лозоплетіння.

1. Які є види оздоблення плетених виробів?

2. Назвіть підручний матеріал, який використовують для виготовлення лози.

3. Назвіть історичну назву регіону, в якому ми проживаємо.

4. В який час треба заготовляти лозу для плетіння?

5 конкурс «  Умілі руки».   Із запропонованих заготовок деревини та газетної лози виготовити та оздобити вироби. Максимальна кількість балів – 10 балів.

Конкурс з глядачами.

6 конкурс «  Знавець народних ремесел України».  Учні презентують народні ремесла ( різьблення, лозоплетіння). Максимальна кількість                            балів – 5 балів.

Підведення підсумків. .Слово журі. Визначення переможців.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Районний семінар вчителів трудового навчання

20 квітня 2016 року на базі  Марчихинобудської  школи  І - ІІІ ступенів відбувся семінар вчителів трудового навчання. Тема семін...